1 d’abril del 2019

DE L'ORGANISME A LA BIOSFERA II

Hem vist que un ecosistema está format pels éssers vius  que hi viuen  (BIOCENOSI) i el medi físic (BIÒTOP).
Resultat d'imatges de ecosistema biotopo

Els éssers vius mantenen relacions amb el medi físic i també entre ells.
Resultat d'imatges de els essers vius regnes


Relació entre els éssers vius d'un ecosistema.

Com veis els éssers vius d'un ecosistema es relacionen entre ells de diferents maneres:
Competència, depredació, parasitisme, comensalisme, mutualisme 
  • Competència: es dona quan individus de diferents espècies lluiten per obtenir un mateix espai per viure o un mateix aliment. En aquests casos de competència, els individus de l'espècie millor adaptada al ecosistema eliminent els individus de l'altra espècie.
  • Parasitisme: en aquesta relació un individu surt beneficiat (el paràsit) i l'altre surt perjudicat (l'hoste). A diferència de la depredació, on la presa mor, en el parasitisme el paràsit no mata l'hoste sino que se'n va aprofitant d'aquest robant-li part dels nutrients que té. Exemples d'espècies paràsites són els cucs intestinals, el vesc, els polls o les paparres.
  • Mutualisme: en aquesta relació els dos individus de diferents espècies es relacionen de tal manera que tots dos surten beneficiats. Aquesta relació no és permanent, i per tant, els individus no han de cooperar obligatoriament per sobreviure. Un exemple d'aquest tipus de relació són els ocells que desparasiten a altres animals. L'ocell obté aliments i l'altre animal es veu lliure de paràsits molestos.
  • Comensalisme: Dos éssers vius viuen junts. Un surt beneficiat, però l' altre no obté ni avantatges ni perjudicis. Per exemple, algunes orquídies viuen sobre arbres grans de la selva per tal d'arribar a la llum. L'arbre no obté benefici ni sofreix cap d'any.
  • Depredació: És l'activitat de captura i mort que exerceixen uns individus (depredadors) sobre uns altres (preses). Es tracta de dues espècies de vida lliure. No hi ha relació directa entre les dues.  Una de les espècies surt clarament perjudicada ja que serveix d'aliment a l'altra espècie que surt beneficiada.

Cadena tròfica

La cadena tròpica o cadena alimentària és  la seqüència d'organismes ordenats de manera que cada espècie s'alimenta de l'anterior i serveix d'aliment a la següent. Així doncs, el conjunt de totes les cadenes tròfiques d'un ecosistema dóna lloc a una xarxa tròfica. 
Resultat d'imatges de cadena alimentaria


Resultat d'imatges de cadena alimentaria
Resultat d'imatges de xarxa tròfica

Destrucció dels ecosistemes

D'ecosistemes n'hi ha per tot el planeta, però degut a la influència i a l'acció de l'home en una escala fins ara mai coneguda, s'estan destruint molts ecosistemes. Alguns dels impactes ambientals de l'activitat humana sobre els ecosistemes són:
Controlar el canvi dels ecosistemes pot ser un dels reptes més importants amb els que la humanitat s'hagi d'enfrontar. La protecció dels ecosistemes naturals que queden en parcs naturals i altres àrees protegides és decisiva.


Activitat 1

Jocs

Joc II



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada